Квартал Бояна

Комплекс Магнолия е ситуиран в квартал на София, който заедно със своите околности предлага красива природа, културни забележителности и всички удобства, от които се нуждае ежедневно модерния човек. И най-важното, намира се толкова близо до централните части на София, че до него се стига еднакво лесно, както с градски, така и с личен транспорт.

Боянската църква

Храмът „Св. св. Никола и Пантелеймон“ e най-знаковата, културна и духовни ценности в Бояна. Той впечатлява със своите неповторими стенописи, определяни като шедьовър. Включена е в списъка на Юнеско на световното културно и природно наследство под номер №42. Църквата е и филиал на Националния исторически музей. Потънала в зеленина, заобиколена от вековни дървета, тя е притегателен център, както за туристи от всички краища на света, така и за местни посетители, дошли за отдих и разходка.

Боянска крепост

Някогашното, селище, което е съществувало още през средновековието на мястото на днешния квартал Бояна, е било разположено около природната забележителност Момина скала, над Боянската река. Обградено от солидна крепостна стена, то е било известно още като крепост Батил, Бойон или Боян. Служила е за охрана и наблюдение на  района. 

Крепостта се намира се на 1 км разстояние от Боянската църква и до нея се стига за около 40 минути планински преход. Независимо че днес не е напълно възстановени, тя е разкрива невероятни гледки и е любимо място за разходка на жителите на Бояна.

Преимущества

Други преимущества на района включват и не се изчерпват с: очарователната гледка към Витоша, благоприятните климатични условия – прохладно лято, по-добро качество на въздуха, множество магазини за хранителни стоки, аптеки, ресторанти и други услуги и газификация на квартала. 

Качество на въздуха

Прохладно лято

Ресторанти

Газификация

Читалище „Виделина“ - Бояна

С традиции, които датират от 1919 г., когато читалището е основано, и днес то е средище на културен и духовен живот. 

Ежедневно читалището организира разнообразни занимания и събития посветени на съхраняването на българските традиции и обичаи. Тук жителите и гостите на Бояна могат да разширят знанията и националното си самосъзнание. Читалището активно насърчава и развива социалната и образователната дейност в кв. Бояна и организира занимания по народни танци, фолклорно пеене, балет, рисуване, дърворезба, пиано и др.  

Боянски водопад

Величествен и красив, това е най-големият водопад в района и на територията на планината Витоша. Намира се на 5 км от центъра на квартал Бояна и впечатлява с воден пад с височина от 15 м. Най-пълноводен и буен е през пролетта. В ясни дни, проблясъците му могат да бъдат различни сред гората от центъра на София, откъм Националния дворец на културата. До него може да се стигне с преход от около час по поречието на Боянската река. През зимата, за любителите на адреналина, той е предпочитано място за ледено катерене.